Para ořechy jsou 4 cm dlouhá semena, která rostou na velkém stromu, který se jmenuje juvie ztepilá, tento strom roste v pralesích jihoamerického kontinentu. Jde o další zdravý produkt z Amazonie. Už jenom název je z místních dialektů. Tento strom se ještě nevyšlechtil, takže právě většina těchto para ořechů pochází z této oblasti. Nemůžeme se divit, že jsou rozšířeny po celém světě, protože mají významné léčivé účinky.
Para ořechy jsou velice kalorické, proto domorodcům v Amazonii, slouží jako jeden z hlavních zdrojů energie. Také hodně obsahují velké množství účinných látek. Obsahují vitamíny B a E, mastné kyseliny a minerály jako jsou selen, hořčík, vápník a železo. Největší účinky para ořechů jsou antioxidační vlastnosti, které dokážou zpomalit proces stárnutí.
Také se konzumace para ořechů doporučuje i kvůli dalším důležitým důvodům. Jelikož obsahují vitamín B1 jsou vhodné pro lidi, kteří trpí nervovými problémy. Pomocí para ořechů lze snížit deprese a zlepšují celkovou činnost psychiky. Dále para ořechy mají pozitivní vliv na srdce a snižují cholesterol. Také ovlivňují činnost štítné žlázy a prospívají kloubům, pokožce, vlasům a nehtům.
Využití para ořechů v kuchyni:
V současné době můžeme para ořechy sehnat skoro v každém obchodě, a to buď se skořápkou či bez skořápky, dokonce je můžete sehnat solené, nesolené, slazené či pražené. Lze je tedy konzumovat samotné, ale dokonce je můžete použít do dalších pokrmů. Drcené je lze přidat do sladkých jídel či salátů. Dále se dají použít do polévek nebo je můžete péct. Určitě si nezapomeňte koupit olej z para ořechů, který v kuchyni najde mnoho uplatnění.
Nezapomeňte na to, že para ořechy se velmi rychle kazí, takže pokud jste si jistý v tom, že je v nejbližší době nevyužijete, tak si raději kupte nevyloupané. Až je budete konzumovat, nezapomeňte je pořádně rozžvýkat, aby se uvolnily všechny účinné látky.